SanaLAskim.Com :: Başlığı Görüntüle - MISIR MİTOLOJİSİ
Anasayfa  Kayıt Ol SSS  Arama  Üye Listesi  Kullanıcı Grupları  Profil  Özel Mesajlar  Foruma Giriş

admin@sanalaskim.com Msn Adresini Ekleyin Görüşelim.

MISIR MİTOLOJİSİ

Forum Seçin:    
  Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder SanaLAskim.Com Forum Ana Sayfası » Güzel Sanatlar     
Yazar Mesaj
PrettyMish
Süper Moderatör
Süper Moderatör


Kayıt: May 26, 2007
Mesajlar: 264
Cinsiyet: Secim Yapılmamış

Level : 15
Seviye: 0 / 488  
 0%
Aktif: 233 / 233  
 100%
Deneyim: 7 / 35  
 20%
MesajTarih: Cmt Ekm 27, 2007 9:05 pm Baslik:   MISIR MİTOLOJİSİ Alıntıyla Cevap Ver

Mısır mitolojisi diğer ulusların mitolojilerinden belirgin çizgilerle ayrılmaktadır. Bizim mantık anlayışımızla Mısır mitolojisini anlamak imkansızdır. Burada her şey sembollerle ifade edilmiştir. Mısır mitolojinsin temelinin olaylar değil, olayların arkasına saklanmış felsefi düşünceler oluşturmaktadır.

Eski Mısırlılar büyüye ve büyücülere çok inanırlardı. Bazen büyücüleri tanrılarla bir tuttukları da oluyordu. Büyüler onlara göre son derece doğal olaylardı. Mitolojide de büyüler kendi yerlerini almıştı. Mısır mitolojisi'nde geçen öyküye göre, babası Güneş Tanrısı Osiris'i öldüren Seth'den öç almak isteyen Horus'un gözü, kavga sırasında aynı zamanda amcası olan karanlıklar ve kötülükler tanrısı Seth tarafından parçalanır. Bilimlerin ve tıbbın kurucusu olan Toth parçaları toplar ve gözü eski haline getirir. Ancak 1/64'lük parçası eksiktir. Bu parça Toth'un büyü ve sihir gücü tarafından tamamlanır. Daha sonra Horus'un bu gözünü simgeleyen hiyeroglif resim, uzak görüşlülüğün, beden dokunulmazlığının ve sonsuz doğurganlığın simgesi olarak, gemi, araba, mumya, vazo gibi nazardan korunması gereken gereçlerin üzerine çizilmeye başlanmıştır.

Mısır'da Kral (Firavun), bir Tanrıdır ve ülkenin diğer tanrıları ile arkadaşlık edebilir. Mısır firavunları çoğunlukla zorba, baskıcı, savaşçı ve acımasız kişilerdir. M.Ö. 14. yy'da başa geçmiş olan IV. Amenofis tek bir yaratıcıya inanılması gerektiğini savunmuş ve bu yüzden Amen rahipleri tarafından öldürülmüştür.

Mısır'ın ilahi hükümetleri daimi ve değişmez niteliktedir. Bu bağlamda en üstün Mısır tanrısının Güneş Tanrısı Ra olduğu düşünülür. Mısır'ın arkaik dönemine baktığımızda farklı yerlerde farklı tanrıların önem kazanmış oldukları görülmektedir. Heliopolis'de Ra, Memfis'de Ptah, Busiris'de Osiris önemli tanrılar arasındadır. Mısırlılar için ölüm diye bir şey yoktur. Devamlı olarak Osiris'ten (yarı-ölüm) Horus'a (yarı-yaşam) ve sonra tekrar Osiris'e bir geçiş yaşanır. Bu nedenle Mısırlılar öldüklerinde tanrı-krallarını mumyalarlar ve onlara günlük hayatta lazım olacak gıda ve içecek sağlarlar.

_________________
Linkleri yalnızca kayıtlı kullanıcılar görebilir!
Hemen kayıt olun veya hesabınıza giriş yapın!
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder   Tesekkürler mesajini

    

  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
 

SanaLAskim.Com | Design By Forever

 
Güzel Sözler Siirler Fikralar Hikayeler Flash Oyunlar Msn Nick Yapma Msn Avatarlari Ruya Tabirleri Burclar Chat
Sohbet - Türkçe Mirc - SanaLAskim Script
Iletisim Siteyi Önerin Forumtags Sitemap  
 
SanaLAskim.Com 2007 - 2008 Design By Forever
Linkler : Beşikçiler Köyü